Seværdigheder i området

Højelse kirke

https://oelbykirke.dk/

Du kan læse en del om kirken, som absolut er et besøg værd, andetsteds på siden. Den er opført fra ca. midten af det 12. århundrede, hvor træskurene blev udskiftet med stenkirker. Den ældste del af kirken er helt tilbage fra ca. 1150, og kalkmalerierne fra ca. 1475. Grundstenen ligger 140 fod (42,67 meter) over havoverfladen.

Gadekæret, der ligger lige nord for kirken, var da vi flyttede hertil i 2004 et kedeligt sted med stakit rundt om vandet. Ved hjælp fra Agenda21 og frivillige kræfter i byen, blev det renoveret, så det i dag står som et rekreativt område med kig til kirken og mulighed for både at indtage medbragte fornødenheder, hvile benene, og eventuelt tage et spil petanque på banen (udstyr kan lånes, når du er her). Stedet bliver også benyttet til diverse arrangementer i Landsbylauget og er til fri afbenyttelse.

Margrethestien

https://www.koege.dk/borger/Kultur-og-fritid/Ud-i-det-fri/Stier-ruter-og-lejrpladser.aspx

Stien har eksisteret siden midten af 1850’erne, og har fungeret som både kirke- og skolesti for egnens beboere. Den blev officielt åbnet i 2016, og via den kan man gå fra Højelse til Assendrup. Den har fået sit navn efter Sankt Margrethe, som er Danmarks eneste helgeninde og hørte til her i Højelse. Fra stiens start lige nord for kirkemuren, går turen over Bulveled/Assendrup. Herfra kan du vælge at gå til Ejby og videre over Harekær til Store Salby og retur til Højelse. Turen er ca. 7,3 km. lang. Den første del i Højelse er markeret med fine stolper, som Landsbylauget har sørget for opsætning af samtidig med åbningen af stien.

I området er der mange muligheder for en tur i naturen enten på gåben eller cykel med f.eks. strandene, Køge Ås, skove og Køge by. Guidede ture i Køge by kan bestilles hos VisitKøge på tlf. 5667 6001 eller ved besøg i butikken på Vestergade, som er en sidevej til Køge Torv. Du kan altid finde inspiration og få gode idéer til ture og arrangementer hos de rare medarbejdere i butikken.

Lille Skensved

https://da.wikipedia.org/wiki/Lille_Skensved og http://lilleskensved.dk/wp/

Er beliggende kun små 2 km. fra vores adresse, og er en hyggelig, lille landsby med flere gode forretninger, og på hjørnet af Ølbyvej og Hovedgaden, finder du kvindeegen og genforeningsstenen. Egen blev sat i forbindelse med kvindernes valgret i 1915, og stenen blev rejst til minde om Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. I byen finder du også en masse gode butikker, som kan hjælpe dig med det, du måske mangler under dit ophold.

Ølsemagle mølle

https://www.visitkoege.dk/oelsemagle-moelle-koege-gdk619411

Du kan se møllen fra haven, hvis du kigger mod øst. Den blev opført i 1887 og var aktiv til sidst i 1960’erne. Den er i dag en museumsmølle, som blev restaureret fra 1985-1987, og har intakt og funktionsdygtigt gangtøj og inventar. Du kan besøge den på den nationale Mølledag den 3. søndag i juni, hvor møllesejlene som regel er monteret, så vingerne kan dreje rundt, og på Dragedagen den 1. søndag i september. Derudover er den beses udefra hele året.

Køge by

https://www.visitkoege.dk/koege/visitkoege-turistwww.visitkoege.dk

Ca. 7 km sydøst for vores adresse, finder du den rigtig hyggelige middelalderby, Køge. I 2016 blev den for anden gang kåret til Årets Handelsby, hvilket ikke er uden grund. I byen finder du bl.a. Danmarks ældste bindingsværkshus, det hyggelige torv, hvor der hver onsdag og lørdag er handelsdage, hyggelige baggårde, kirke, museer, kunst og gallerier, mad/drikke-steder, forskellige forretninger, biograf, åen med kanoudlejning, S-togstation og en masse aktiviteter året rundt. Vi har turistbrochurer på både dansk, engelsk og tysk, du kan låne.

Landbomuseum Lundekrog

http://www.lundekrog.net/

I Ejby tre kilometer herfra ligger museet, hvor Marie og Jens Halm, som er to store figurer bygget i halmballer, står klar til at byde velkommen ved indkørslen. Inde på museet er der hvert år nye og mange gange arbejdende udstillinger, og udstillingen består af landbrugs- og husholdningsmaskiner samt køretøjer fra perioden 1840-1950.

Kjøge Mini-by

https://www.koegeminiby.dk/index.php/da/

I Køge by ligger minibyen, hvor der er og hele tiden bliver opført bygninger fra Køge by i størrelsen 1:10. Bygningerne er fra 1865 og der er også mulighed for at kigge ind på værkstederne, hvor dygtige folk hele tiden arbejder på nye huse, der efterhånden sættes ud i den lille by.

Vandland

http://www.svoemmeland.dk/

Ikke langt fra os ligger Køge Badeland, nærmere bestemt i Ølby Centret, så er det en dag for køligt til at besøge stranden, eller er I bare mere til indendørs sjov i vandet, er stedet her absolut en god mulighed. Et flot, lyst og varmt badeland med sauna, vandrutschebane, café og plads til motion og leg for alle aldre.

Harekær Golf

http://harekaer.dk/

Er du glad for golf, kan vi anbefale Harekær, der er beliggende 2 km sydvest for vores adresse. Udover at benytte golfbanen, der består af 18 afvekslende huller, er der også mulighed for at få stillet sult og tørst i den tilhørende café. Bladet Golf har beskrevet stedet som ”en lille sjællandsk perle”.

Vikingeborg

http://www.vikingeborgen.dk/

Borgring, som ligger på Ringstedvej i Vallø Stift (ca. 4 km syd for vores adresse), blev opdaget i 2014 af arkæologer, og i 2015 blev den åbnet for offentligheden i perioden fra 1. juni til og med 31. august. Den blev bygget sidst i 900-tallet, og er det seneste af Harald Blåtands konstaterede fem borgværker. Der er både rundvisninger og en udstilling med nogle af de fund, der er gjort på stedet, så er du til vikinger eller bare nysgerrig, må du desværre vente til de genåbner med et stort, fint og nyt oplevelsescenter, hvilket forventes i 2024. Borgring ansøgte i 2017 om at komme på UNESCO’s liste.

Mere om vikinger og vikingetiden, stenalderen, jernalderen og 1800-tallet? Så kan Sagnlandet i Lejre nær Roskilde anbefales. Det er et stort forskningscenter, hvor faguddannet personale også står for en masse arrangementer, hvor alle sanser kan pirres.

Fru Hansens Chokolade

http://fruhansenschokolade.dk/shop/frontpage.html

Har du en sød tand, kender nogen der har, eller vil du have en dejlig, hyggelig og landlig oplevelse? Vi kan anbefale dig at tage på besøg hos Gitte og Ronnie Hansen, som laver forskellige suveræne chokolader, som man gjorde i gamle dage. De holder åbent fire dage om ugen, og ellers kan deres produkter købes på hjemmesiden. På adressen, som er i Assendrup tæt på Højelse, bydes der på personlig service, en hyggelig butik og omgivelser, hvor du bare ikke kan undgå at nyde stedet og måske drømme dig tilbage i tiden.

Kunst og smykker

http://www.mariannkron.dk/

9. februar 2020 åbnede vores nabo i nr. 5, Mariann Kron, sit eget galleri, som kan besøges efter aftale på maladressen m@mariannkron.dk. Hun fremstiller selv unika-smykker og fantastiske relief-billeder af papir, som hun også selv laver.

Derudover er adressen også kendt for “Haven i Højelse” www.havenihoejelse.dk, og har kunnet både ses og høres på diverse fora, og også holder Åben Have sammen med Haveselskabet.

Køge Eventyrland

www.eventyrland.dk

Et helt nybygget og anderledes forlystelsessted med H. C. Andersens eventyr som tema forventes at åbne på Ejbyvej 20 i Lille Skensved i maj 2020. Det bliver med både Danmarks største labyrint, en 20 baners minigolfbane, en barfodssti, underholdning og meget mere, lover de. I skrivende stund er der ikke tilgængelige billeder kun det, vi her har lånt fra Google, der har opdaget Den Grimme Ælling, da de bygger på livet løs, men vi venter her i 2022 stadig i spænding!

Pangea Park

www.pangeapark.dk

Pangea Park er en oplevelse i sig selv, og den fås kun hos drengene, der har lavet dette fantastiske projekt. Adressen er Ringstedvej 531, 4652 Bjæverskov, og åbningstider og priser kan du se på deres hjemmeside. Det er virkelig en hyggelig dyrepark, hvor du kan få oplevelsen af dyr helt tæt på. I Pangea Park går de op i at have så naturtro omgivelser, som fangeskab tillader.
De giver ordet fangeskab en helt ny betydning. Som udgangspunkt er alle anlæg dobbelt så store, som kravene forlanger, og helst større endnu. De bestræber sig på at give dyrene alt, hvad de har brug for for at leve et liv, så tæt som muligt på det de ville have i den frie natur. Du får også mulighed for at se diverse shows, og mange gange kan du møde både ejerne og deres dyr ude i parken, hvor du kan få lov selv at røre dyrene.

Pangea Park holder dyr for at formidle og beskytte dem. De håber at kunne være med til at få bestanden af truede dyrearter op igen.
De formidler for at fortælle, hvad mennesket er i gang med at gøre mod naturen, hvilke dyrearter vi mister år for år og ikke mindst, hvad vi sammen kan gøre for rette op på dette menneskeskabte problem
De håber på at være med til at sprede budskabet om, at vi deler Jorden med dyrene og ikke til trods for dyrene. Vi har alle vores rolle at spille. De vil gøre deres for at medvirke til, at vi alle trives bedre sammen, om der så er tale om mennesker, dyr, planter, svampe eller andre levende organismer.

Stevns klint

https://kalklandet.dk/attraktioner/stevns-klint/besog-stevns-klint

Stevns klint er allerede på UNESCO’s liste over verdensarv, som Borgring pt. ansøger om at komme med på. Klinten er 17 km lang og har punkter op til 41 meters højde. Der er mange seværdigheder udover selve klinten, f.eks. et naturcenter, hvor man kan bestille guidede ture med naturvejleder. Der afholdes mange arrangementer på stedet, hvilket du kan læse mere om på deres hjemmeside. Stedet har en meget gammel historie, som fortælles på Stevnsfortets museum, et (faktisk to) fyrtårn(e), Højerup Gamle Kirke, der ligger helt ude på kanten, kridt- og kalkbrud samt både havn og strand. Afstanden herfra er på 33 km., og vi anbefaler gode travesko til turen, da den byder på ujævne naturgrunde og mange trappetrin, som skal forceres, hvis et strandbesøg ønskes.